Monday, October 13, 2014

Review iPhone 6 (Plus): cele mai bune terminale Apple; dar sunt si cele mai bune din piata?

p_172922_760x420-00-70

In ciuda vanzarilor record, Apple se confrunta cu concurenta din ce in ce mai mare, “fanatici” pro Android sau fanatici contra “fanboys” ai companiei americane urmand sa loveasca din ce in ce mai puternic in afacerile producatorului iPhone. Compania avea nevoie de ceva mare care sa o scoata in evidenta.

Vezi aici oferta iPhone 6 de pe eMAG.ro!

Vezi aici oferta iPhone 6 de pe Okazii.ro

Vezi aici oferta iPhone 6 de pe F64.ro

Ani de-a randul, Apple a scos an de an un telefon destul de similar cu cel din anul precedent – adevarat, cu cateva lucruri in plus, dar, poate exceptand retina display, nimic cu adevarat diferit.

Asa ca iPhone 6 si fratele sau mai mare, iPhone 6 Plus, au iesit din fabricile companiei (preponderent) din SUA si China pentru a tine Apple pe o linie ascendenta, a atrage clienti de la concurentii Android care prefera ecrane mai mari dar a si arata fanilor companiei ca, desi Steve Jobs nu mai este, si sub conducerea CEO-ului Tim Cook americanii pot sa se pastreze pe linia de plutire si mai mult de atat – sa stinga setea de ecrane din ce in ce mai mari.


Folosind in paralel, iPhone 6 si iPhone 6 Plus, pot spune ca ambele terminale mobile au ecrane mai mari si mai bune. Ambele il fac pe predecesorul iPhone 5S sa para mic/pricajit. Personal, am maini destul de mari deci nu ma deranjeaza atat de mult ca pe altii iPhone 6 Plus, insa sunt convins ca persoanele de sex feminin vor alege mai degraba versiunea mai mica. Cel putin stiu acest lucru sigur – iPhone 6 este aproape la fel ca iPhone 6 Plus…minus cateva facilitati.

Intre cele doua terminale insa, iPhone 6 se potriveste (in continuare) cel mai bine in maini. Este subtire (s-a revenit la forma initiala a iPhone 1, insa mai subtire, lucru criticat de unii, aplaudat de altii), se misca extrem de bine in orice aplicatii/jocuri si are multe facilitati de care am nevoie zi de zi. Ii lipseste insa o baterie mai puternica si stabilizarea optica a imaginilor. Si iarasi, toti striga in cor catre dezvoltatori “vrem un acumulator care sa «ne tina» mai mult de 12 ore!!”. Poate vom mai avea de asteptat.

iPhone 6 adreseaza insa un numar destul de mare de probleme si critici – in primul rand un ecran mai mare (fara sa creasca dramatic volumul total al telefonului), un procesor mai puternic, o camera mai buna si, evident, un design nou. Da, sunt unii care vor spune, inainte de a atinge telefonul, ca ei prefera ecrane mai mici. Acelor persoane le spun – mergeti, eventual chiar la showroom-ul evoMAG, si jucati-va cu unul dintre telefoanele expuse acolo. Veti simti imediat diferenta si cel mai probabil va va placea.

6 sau 6 Plus?

Si ajungem la una dintre dileme: Apple a lansat doua telefoane, simultan. Si ambele sunt destul de asemanatoare. Deci pe care sa il alegem?

Vestea buna este ca iPhone 6, care se simte excelent in maini, are aproape aceleasi facilitati ca iPhone 6 Plus. Ambele au ecran mai mare decat iPhone 5S, ambele au procesor A8. Ambele modele vin cu 16, 64 sau 128 de Gb spatiu de stocare si in trei culori – argintiu, auriu si gri (spre negru).

Diferentele dintre cele doua nu sunt foarte mari, dar sunt importante. 6-le are un ecran de 4,7 inci si rezolutie de 1.344 x 750 pixeli. 6 Plus-ul are un ecran de 5,5 inci si densitate de 1.920 x 1.080 pixeli, plus stabilizare optica a imaginilor si abilitatea de a rula mai multe aplicatii in landscape cu un efect split-screen ca pe iPad. Este de asemenea mai mare si mai greu – avand si o baterie mai puternica, implicit.

Nu ratezi deci foarte mult(e) cu iPhone 6. Dar poate unii sunt foarte perfectionisti si isi doresc doar varfurile de lance. Daca da, 6 Plus este pentru tine.

Noul design al iPhone-ului poate parea la o prima vedere indraznet si diferit, poate putin similar cu al HTC One M8, dar, simultan, seamana si cu un design facut si gandit de Apple. De fapt, imi aduc aminte ca seamana cu fostul meu iPod Touch 4 – cel furat in Mall Vitan de o grupare interlopa care desi aparea pe camere nu au putut fi retinuti de politie. Dar asta-i alta poveste.

iPhone-ul este ceva mai subtire decat in trecut dar pare a fi MULT mai subtire – parte din aceasta iluzie este ecranul mai mare si parte este design-ul curbat. Partile “patratoase” de la colturi ca in iPhone 5 sau 5S au disparut complet. La atingere seamana cu iPhone 1. Cine mai zice ca istoria nu se repeta…?

Mica protuberanta de pe spate, acolo unde se afla camera, te face sa nu prea vrei sa-l pui pe suprafete solide de teama sa nu se zgarie – in ciuda faptului ca lentila este din safire, rezistenta. Butoanele de volum, in trecut rotunde, sunt acum alungite ca cele de pe iPad si iPod Touch. Butonul de power/sleep din dreapta sus a fost transferat in dreapta ca pe unele telefoane Android. Va dura putin pana te vei obisnui, dar este mai usor de apasat asa, avand in vedere dimensiunea mai mare a ecranului.


Pentru cei ce au avut iPhone-uri pana acum, aceste noi produse ale companiei americane reprezinta un salt destul de mare in fata. Cel de 4,7 inci se va dovedi probabil mai mult decat suficient pentru majoritatea iar 6 Plus s-ar putea dovedi de-a dreptul intimidant – asta daca nu cauti de fapt o mini tableta.

Pentru utilizatorii Android care vor sa treaca pe iOS, acesta este probabil terminalul pe care il asteptau – este cel mai bun iPhone de la iPhone 5. Pe atunci, 4G LTE si o camera mai buna au facut diferenta. De aceasta data, un ecran mai mare, un procesor mai rapid, NFC cu Apple Pay (deocamdata nedisponibil in tara, asa cum era de asteptat), facilitati de customizare suplimentare oferite de iOS 8 poate atrage destul de usor un fan al Android. De cealalta parte, daca deja ai un iPhone 5S si nu arzi de dorinta de a avea un ecran mai mare, poti sa folosesti in continuare lejer terminalul “mai vechi” pentru inca cel putin 12 luni, pana la inevitabilele iPhone 6S si 6S Plus in 2015.

Pentru fanii absolut fideli ai Android, ei bine, exista pe piata mai multe terminale Android care costa mai putin, au ecrane cu rezolutie mai mare, baterii mai puternice, SD si chiar baterii ce pot fi scoase. Poate nu toate intr-un singur dispozitiv, dar ai de unde alege. Ce putem spune este ca iPhone 6, in cele doua versiuni, nu este poate cel mai bun terminal de pe piata – depinde ce cauta fiecare intr-un telefon, dar in mod clar reprezinta cele mai bune terminale scoase pana acum pe piata de compania americana.

Vezi aici oferta iPhone 6 de pe eMAG.ro!

Vezi aici oferta iPhone 6 de pe Okazii.ro

Vezi aici oferta iPhone 6 de pe F64.ro

Partile bune: Ecrane mai mari, Wi-Fi si LTE mai rapide, autofocus al camerei mai bun, capacitati de stocare mai mari (pana la 128 de Gb) si NFC Apple Pay.

Parti negative: Autonomia bateriei nu este mai buna decat in modelul anterior. iPhone 6 nu are stabilizatorul de imagine prezent in iPhone 6 Plus. De asemenea, unii clienti au scos in evidenta faptul ca unele modele s-au “indoit” in buzunar.

Concluzii: iPhone 6 are un ecran mai mare dar ramane un telefon foarte usor de utilizat si manuit cu o multime de facilitati care ar putea atrage si fani Android “in tabara” Apple.

No comments:

Post a Comment